27.02.2016

На Пирятинщині розпочалася акція «Збережемо першоцвіти».
В рамках природоохоронної акції відбулася запланована зустріч працівників національного природного парку «Пирятинський» тавідвідувачів Пирятинського територіального центру соціального обслуговування.23 лютого 2016 року фахівець з екологічної освіти О.Пономаренко провела бесіду для слухачів «Університету третього віку» на тему «Ці прекрасні очі природи».  В ході зустрічі ознайомила відвідувачів із природоохоронною акцією «Збережемо першоцвіти», рослинами - ефемероїдами (ранньоквітучими), їх значенням для природи та в житті людини. Слухачі дізналися про те, що збирання першоцвітів дуже шкідливе, бо не дає можливості рослинам утворити насіння, до того ж, ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.
А ще першоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть першоцвіти - зникне велика кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюг неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить...
Проглядаючи презентацію, відвідувачі побачили рослини, які ростуть на території Парку: проліска дволиста, лілія лісова, рябчик руський, сон чорніючий, сон розкритий, анемона лісова, барвінок малий, конвалія  звичайна, горицвіт весняний, ряст порожнистий та інші.
Присутні із захопленням переглянули фото та дійшли  спільного висновку, що найбільшим ворогом для ранньоквітучих квітів є людська бездушність. Збираючи цю красу у букети, люди безжалісно гублять квіти і тому більшість першоцвітів потрапили на сторінки Червоної книги України, це є сигналом тривоги і свідченням того, що даний вид знаходиться у небезпеці та підлягає обов’язковій охороні. Погодились, що із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами, а польові та лісовірослининайкрасивіші там, де вони ростуть.

 

Відділ рекреації та екологічної освіти НПП «Пирятинський»

DSC01846

DSC01848

 

 

 

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут