22.04.20

22 квітня - свято любові та турботи за спільний дім Земля!

Почнемо з себе сьогодні, бо завтра може вже не бути…

Земля – не просто місце нашого проживання, вона жива та дає нам все необхідне для життя та процвітання. На жаль, з розвитком техногенної цивілізації все менше людей сприймає Землю таким чином. Більш поширене ставлення до Землі як до ресурсу, який людство може експлуатувати на власний розсуд.

Осушення боліт, бездумне розорюваня та спалювання територій, розробка торфовищ, знищення природних екосистем призводять до появи піщаних бурь, безсніжної зими, пересихання рік, погіршення якості повітря, ґрунту, води, появи нових загрозливих хвороб людства тощо.

У 2020 році Дню Землі виповнюється 50 років. Цьогорічна тема була обрана знакова: кліматичні зміни..

Нам є над чим замислитись:

- зміна клімату є найбільшою проблемою для майбутнього людства і систем життєзабезпечення;

- найвища розораність земельного фонду – більше 72,5 % сільськогосподарських угідь (порівняно з іншими державами ЄС);

- більше половини розораних земель потерпає від ерозії, що спричинило значні втрати гумусу, які становлять понад 20 млн.т. на рік. За останні 30 років його вміст у ґрунтах України зменшився на 30 %;

- лісистість на Україні становить лише 15,6 %, тоді як у 19 столітті була більше 30%;

- в Україні під загрозою зникнення знаходяться 542 види тварин та 826 видів рослин і грибів (ЧКУ).

Варто замислитися над впливом людини на природу та проаналізувати дії, вчинки та майбутні кроки, які кожен з нас зробить у своєму житті для збереження та відновлення довкілля. Планета – це дім для кожного: дорослого і дитини, багатого і бідного, тварин і рослин… Кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу до будинку територію, посадити дерево, кущі, квіти, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля, взяти за правило - багаторазові сумки замість пакетів тощо.

І найголовніше – діліться з оточуючими своїми ідеями! Надсилайте намфото та відео ваших активностей на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з позначкою “День Землі” і ми розмістимо ці матеріали на інформаційних ресурсах національного природного парку «Пирятинський».

ДОВІДКА. Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція було схвалено і отримала широку підтримку жителів штату. У 1882 році День Дерева був оголошений урядом Небраска офіційним святом штату, дата його припадала на 22 квітня. Через 100 років у 1970 році День Дерева був перейменований у День Землі і став проводитися по всій території США. У цей день 22 квітня 1970 року в Нью-Йорку (США) студенти, школярі та їхні викладачі, вперше організували проведення національного свята – Дня Землі. Його учасники запропонували звичайним пересічним американцям звернути увагу на екологічні проблеми сьогодення і спробувати спільними зусиллями берегти зелену планету. Вже через рік у США було створено державне агентство з охорони навколишнього середовища, яке сьогодні діє досить активно і має тісні контакти з державними структурами багатьох країн, в тому числі і в Україні. Міжнародним свято було оголошено в 1990 році.

22 квітня

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут