11 січня - День заповідників і національних парків в окремих природоохоронних установах окремих країн, в тому числі в Україні, проходить як день пропаганди природоохоронних ідей.
З 11 по 13 січня фахівці відділу рекреації та екоосвіти національного природного парку «Пирятинський» (Полтавська область) організували та провели низку заходів: бесіди, уроки, виховні години під загальною
тематикою «Заповідники та національні парки України». Учні шкіл та слухачі територіального центру дізналися про те, що в Україні діє 650 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, у тому числі: 19 природних і 5 біосферних заповідників, 49 національних природних парків, 309 заказників.
Фахівці пояснили, що найсуттєвіша відмінність між заповідником та національним парком полягає в тому, що в заповідниках заборонена будь-яка господарська діяльність та втручання в перебіг природних процесів, а сенс створення заповідників полягає в збереженні природи в первісному, недоторканому вигляді. Національний парк – це природоохоронна територія, ідея створення якої полягає в переході на такий тип природокористування, який найменшим чином шкодитиме природі. На його території можна відпочивати та вести екологічно-дружню господарську діяльність.Їх території можуть включати в себе населені пункти, або господарські об’єкти.
До уваги присутніх продемонстровані презентації з цікавими фактами та світлинами про об’єкти природно-заповідного фонду України (про єдиний у світі транскордонний біосферний резерват «Східні Карпати», про «українську Венецію» (місто Вилкове) в Дунайському біосферному заповіднику, про найменшу у світі безкореневу квіткову рослину вольфію, що мешкає у водах річки Удай національного природного парку «Пирятинський», про унікальні крейдяні гори в національному природному парку «Святі гори», про українську пустелю в національному природному парку «Олешківські піски» та інше).
Заходи проходили активно, учасники ділилися своїми враженнями від відвідування біосферного заповідника «Асканія-Нова», Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку «Пирятинський», «Олешківські піски» та інших об’єктів.
Лунали думки які можна об’єднати в єдиний висновок, що створення та діяльність природоохоронних установ є нагальною необхідністю сьогодення. Національні парки і заповідники - це улюблені місця для мандрівників усього світу. Вони збереглися у своєму первісному стані донині, тому кожен з нас повинен максимально відповідально і дбайливо ставитися до цих об'єктів.
 Відділ рекреації та екоосвіти
 
DSC00075
 
 
SAM 7605
 
DSC00095

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут