План роботи

ПЛАН ЗАХОДІВ ЗІ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПОПУЛЯЦІЙ ДЖМЕЛІВ

НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «ПИРЯТИНСЬКИЙ»

Резюме

У світі описано близько 250 видів джмелів, в Україні – 38. З них, до останнього видання Червоної книги внесено 8 видів. Фауна перетинчастокрилих комах національного природного парку «Пирятинський» (НПП) налічує 28 видів. На сьогодні для Парку достеменно зареєстровано 5 видів. На жаль, ця група бджолиних найбільшою мірою постраждала від діяльності людини. Однією з причин зниження їх є нестача місць придатних до гніздування.

Розробники та відповідальні за виконання Плану заходів

Проценко Юрій Валерійович, канд. біол. наук, зав. наукового відділу національного природного парку «Пирятинський»;

Подобайло Анатолій Віталійович, канд. біол. наук, доц. кафедри екології та охорони навколишнього середовища Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Нормативно-правові підстави для розробки Плану заходів

Конвенція «Про охорону біологічного різноманіття»; Конвенція 1979 року «Про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі»; Червона книга України.

Базова інформація щодо стану збереження типу природного середовища

Рід Джмелі (Bombus) належить до родини Справжні бджоли (Apidae), ряду Перетинчастокрилі (Hymenoptera), класу Комахи (Insecta), типу Членистоногі (Arthropoda).

Джмелі, як і інші бджоли є соціальними комахами. Їх гнізда засновують одинокі самки, які виводять і виховують робочих особин. В наших широтах сім’я джмелів існує один сезон. Восени робочі особини і стара самка-засновниця гине. Зимують молоді запліднені самки.

За місцем облаштування гнізда джмелів поділяють на таких, що оселяються і товщі грунту, на поверхні грунту та над грунтом. Самки джмелів не будують власних гнізд. Вони використовують покинуті нори дрібних ссавців, в основному мишоподібних гризунів, порожнини під коренями дерев, невеличкі ямки на поверхні грунту, трухляві пні, старі гнізда птахів, тощо.

З восьми червонокнижних джмелів України 2 види належать до категорії зникаючі, 3 – рідкісні та 3 – вразливі. Ареал семи з них, окрім Джмеля оперезаного (Bombuszonatus Smith), покривають територію НПП «Пирятинський». Згідно з Червоною книгою України (2009), основним чинником, який призводить до скорочення чисельності цих видів джмелів, є значне скорочення місць, придатних до гніздування.

В межах НПП «Пирятинський» потенційно придатними для гніздування джмелів є сіножаті (1474,89га). Пасовища (1698,7га) та чагарники (428,7га), що складає менше 1/3 його території. Однак, зважаючи на особливості мікроклімату. Вимоги до біотопів, території, де можливе успішне розмноження джмелів. Мають площу не більше 1000га. Особливу небезпеку протягом останніх років для джмелів, що мешкають на території НПП, становить неконтрольоване випалювання минулорічного травостою, що має місце як восени, так і навесні поблизу населених пунктів та автомобільних доріг.

Мета

Збереження популяцій джмелів на території національного природного парку «Пирятинський».

Завдання

Підвищити чисельність популяцій джмелів.

Привабити диких запилювачів на сільськогосподарські угіддя, що межують з НПП «Пирятинський».

Залучити шкільну молодь до природоохоронної діяльності.

Заходи

1. Відбір території

Підвищувати чисельність перетинчастокрилих планується шляхом

встановлення штучних гніздівель. Джмелівники варто встановлювати на схилах з південною або східною експозицією, які не заливаються дощовими водами. Ділянки мають бути у мало відвідуваних людиною місцях, оскільки, на основі досвіду попередніх робіт встановлено, що 40-70% штучних гніздівель руйнуються людиною.

Таким умовам відповідають кілька ділянок в межах НПП «Пирятинський»:

-         Комплексна пам’ятка природи місцевого значення «Старий шлях»;

-         Схили лесової тераси р. Перевод на північ від с. Меченки.

2. Будова штучної гніздівлі (джмелівника)

У наш час для приваблювання джмелів найчастіше використовують

спеціальні джмелеві вулики конструкції В.С. Гребенникова (1972). Вулик нагадує шухляду з внутрішніми розмірами 15х15х15см, з товстих сухих дощок чи пінопласту. Внутрішні стінки не стругати, кришка зйомка, але добре закріплена, льоток 14-20мм, щілини замазати пластиліном гніздовий матеріал: клоччя, вата, додати стару підстилку з мишачого гнізда.

3. Календарний план робіт

 

№ п/п

Дата

Захід

Відповідальний

1

Січень-лютий 2015р.

Виготовлення джмелівників 100шт.

Іваненко В.І.

2

Лютий-березень 2015р.

Встановлення підстилки у джмелівники, підготовка до встановлення в природу.

Подобайло А.В.

3

Березень 2015р.

Монтаж джмелівників на дослідних ділянках.

Подобайло А.В.

4

Червень 2015р.

1-й облік заселеності джмелівників.

Проценко Ю.В.

5

Серпень 2015р.

2-й облік; збір ентомологічного матеріалу.

Проценко Ю.В.

6

Жовтень 2015р.

Демонтаж джмелівників.

Подобайло А.В.

7

Листопад 2015р.

Камеральна обробка ентомологічного матеріалу.

Проценко Ю.В.

 

(натисніть на зображення, щоб переглянути презентацію)

Снимок

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут